Bansko zimovanje

Skijanje Bugarska

Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, ispod planine Pirin, na nadmorskoj visini od 900m. Od Sofije je udaljen 160 km i od Beograda 580 km. Jedan je od najrazvijenijih ski centara u Bugarskoj na planini Pirin koja je smeštena u istoimenom nacionalnom parku koji je proglašen za deo svetske baštine UNESCO-a 1983. godine. Bansko je spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom, komforom i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, koji pretvaraju mali grad Bansko u najprestižniji skijaški centar u istočnoj Evropi.
Zvanična sezona traje od decembra do kraja aprila ili početka maja kada je temperatura u proseku dva stepena ispod nule, a sneg dubine oko dva metra čak i kada padavine prestanu jer ovaj ski centar raspolaže sa 160 snežnih topova. Skijaške staze dugačke su 70 km, dok je sam ski centar na 2600 metara nadmorske visine. Osim skijaške staze, Bansko nudi i paraglajding, stazu za skijaško trčanje, klizanje, ali i veliki izbor lokala i prodavnica u kojima se prodaje i iznajmljuje zimska oprema. Odmor na planini Pirin se posebno preporučuje ljubiteljima planinarenja zbog prokrčenih puteva baš iz tog razloga.
Bansko poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista, 65 kilometara staza za skijanje, od kojih najduža ima 16 kilmetara i kreće sa vrha od 2.917 metara nadmorske visine. Savremena gondola i četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju snouborda i početnicima i profesionalcima.
Osim toga, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autentičnim mehanama...

Leave your comment